Cognitieve gedragstherapie | EMDR | Leefstijltraining | Mindfulness | Partner-relatietherapie
Zwangeren en pas bevallen vrouwen

Wanneer er sprake is van traumatische ervaringen ten gevolge van de bevalling of wanneer het denken aan de bevalling leidt tot angstklachten, kan EMDR een goede manier zijn om nare ervaringen te verwerken. Soms kunnen slechts enkele sessies voldoende zijn om deze angsten het hoofd te kunnen bieden. Daarnaast zal ME-motion een op maat aangeboden mindfulnessprogramma voor zwangere vrouwen gaan aanbieden om beter om te leren gaan met stress en de veranderingen in lijf en geest.

Zwangerschap en bevalling zijn spannende en ingrijpende gebeurtenissen in het leven van de vrouw. Tijdens de zwangerschap kan het leven soms flink op zijn kop staan en is het zoeken naar een nieuw evenwicht. Dit kan leiden tot lichamelijke en psychische ongemakken. Wij geven deze doelgroep specifieke aandacht in navolging van collega’s in Amsterdam, werkzaam bij de Psychologen Groepspraktijk Amsterdam (www.pgamsterdam.nl). Zij benoemen in een overzichtsartikel (NedKAD/silhouet winter 2010) dat ongeveer een op de zes zwangere vrouwen last heeft van psychische klachten tijdens of na de zwangerschap. Meer dan de helft wordt echter niet behandeld, terwijl stress zoveel invloed kan hebben op de zwangerschap, bevalling en het (ongeboren) kind.

Uit hun artikel blijkt dat er sprake is van een leemte tussen de “roze wolk” en ernstige psychiatrische klachten tijdens de zwangerschap. Zichtbaar is dat er veel zwangere vrouwen zijn die behoefte hebben aan psychologische hulp, terwijl de klachten niet ernstig genoeg zijn voor een verwijzing naar een psychiatrische instelling.

Wij werken nauw samen met Marjan Sepers, psychotherapeut. Zij biedt naast kortdurende zorg ook meer intensieve behandelingen via de Gespecialiseerde GGZ (SGGZ). Voor meer informatie of om in te schrijven, kunt u gerust contact met ons opnemen via mail of telefoon of meldt u aan via ons aanmeldformulier.

Meer informatie over aan trauma gerelateerde klachten en over normale emotionele klachten bij zwangerschap en bevalling vind je op de website van het Landelijk Kenniscentrum Psychiatrie en Zwangerschap.